2011. augusztus 11., csütörtök

Motiváció - miért leszel te a legjobb?

Már a motiváció első három betűje megmutatja a helyes irányt, ami arra sarkall, hogy legyen egy okod tenni valamit. Egy motivációs levélben világosan kell fogalmazni, az ösztönzés utolsó szavának, "mi az, ami engem hajt", magától kell jönnie, mint az i-re a pontnak vagyis ez nem tanulható.

Először is  állapítsd meg, hogy melyik külső körülmény helyes, milyen hibákat nem szabad vétened, aztán amikor már azon az úton vagy, ami ténylegesen érdekel, akkor már ösztönből tudni fogod a választ.

Mindíg tegyél fel magadnak kérdéseket, mielőtt meggyőződnél a levél formájában és mondanivalójában, ha motivációs levelet írsz. Ezért beszéljünk néhány hibáról, amit nem kellene elkövetned azért, hogy ez a forma már ne a "legrosszabb pályázathoz" vezessen és elsőre egyáltalán ne akarják továbbolvasni. Ez talán banálisan hangzik, igen, és gyakran már szinte magától értetődő, hogy a leveled külső formájának is rendben kell lennie. De éppen ezek az apróságok, amik a motivációs levél címzettjével belülről az 'igent' mondatják, ezek az első lépések, amik a sikeredhez vezetnek. Ezért szükséges, hogy aprólékos legyél, figyelj a csekélységekre is.

Az adataidat a megfelelő sorrendben add meg, egyedi hibáktól mentesen. Ne csak a kezdeti hibákra gondolj, hanem már az ezekből következő negatívumokra is. Ugyanúgy érvényes ez a címzett adataira is, szólítsd meg helyesen a címzettet, nézd meg helyesek-e a rövidítések? Zárd le rendesen a levelet.

Írj különböző bekezdéseket, de számíts arra, hogy a sok hosszú bekezdés kimeríti az olvasót. Lehetőleg ne hibázz a levélben, és ügyelj arra, hogy egységes egészet alkosson. Ne reklámozz és ne legyél kirívó, hanem szóban add el magad. Éppen olyan fontos a nyomtatód jó nyomtatási minősége, mint hogy a leveled ne legyen szakatt vagy gyűrött. Hogy biztos legyél a írásod helyességében, nézd át még egyszer pl.: Word-del.

Ha most arra figyelsz, hogy ne legyenek nyelvtani hibáid és hogy a helyesírásod rendben legyen, akkor nagyon távol kerülsz a motivációdtól, a "pályázatodtól".

Figyelj arra, hogy az írásod nyelvezete ne legyen túl közhelyes, de olyan se legyen, mint egy tanulmány. Maradj szigorúan a témánál, ne akarj tőle a mellékmondatokban sem eltérni. Érvelj precízen, határozottan, ne használj pontatlan kifejezéseket.

A motivációdból tisztának kell lennie, hogy miért te vagy az alkalmas pályázó. Sorold fel az erősségeidet és a gyengeségeidet is, de csak azokat, amelyek nincsenek a kívánt pozíció megszerzése ellen.

A motivációs leveled ne legyen hosszabb, mint egy szabványos A4-es oldal. Ha mégis szükség lenne rá, akkor se legyen két oldalnál több. Ne felejtsd el aláírni.

És még valami, amire a kezdettől figyelned kell. Írd le a céljaidat címszavakban egymás után, olvasd fel ezeket állva, szinte kiabálva és mond hangosan: Sikerülni fog!

Most már nyugodt vagy és meggyőző, tehát vágj bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése